Vaihtoehto vai budjetti

28.10.2018

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on julkaissut oman vaihtoehtobudjettinsa viime viikolla. Arvojensa mukaisesti KD jakaisi valtion rahoja inhimillisemmin kuin nykyinen hallitus. https://www.kdpuolue.fi/kd/files/2018/10/KDn_vaihtoehtobudjetti2019web.pdf

Suomi kärvistelee matalan syntyvyyden kanssa. Puheissa poliitikot nostavat esiin sen aiheuttamat ongelmat. Käytännön politiikassa huoli ei konkretisoidu teoiksi. Sen sijaan KD palauttaisi Lapsiperheille verotuksen lapsivähennyksen. Lapsilisien reaaliarvo on laskenut 25 vuodessa 30%. Lapsilisään KD tekisi tasokorotuksen. Jokaiselle lapsen saavalle perheelle mahdollistuisi 1000 euron kertaluonteista vauvarahaa. Se toimisi rohkaisuna syntyvyyden saamiseksi nousuun. Opiskelevien lapsiperheiden huoltajakorotuksen KD kaksinkertaistaisi.
Kansalaisaloite vanhusasiainvaltuutetun saamiseksi Suomeen ei yltänyt vaadittuun 50 000 kannatuksen rajaan. Hallitus olisi voinut vanhusasiainvaltuutetun viran perustaa tällä vaalikaudella, mutta tahtoa ei ole ollut. Asian saaminen kuntoon olisi vieläkin mahdollista. Vanhukset tarvitsevat puolestapuhujan. monet heistä eivät itse kykene taistelemaan byrokratian rattaita vastaan.

Senioreiden elämää KD helpottaisi tekemällä tasokorotuksen kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisin. Lääkekorvausten maksukaton alentaminen ja diabeteslääkkeiden korvauksen ehtojen ja määrän palauttaminen helpottaisi monien pieneläkeläisten arkea. Saattohoidon kehittäminen hälventää elämän loppuvaiheeseen liittyvää ahdistusta. Siksi Saattohoidon kehittäminen ja hyvien käytäntöjen jalkauttaminen vaatii lisäpanostusta.
Liian usein mielenterveysongelmat ovat edelleen vaiettu ongelma. Eilen toritapahtumassa mies kysyi:
– Mitä mielestäsi pitäisi mielisairaille tehdä?
– Hoitaa hyvin.
– Pitäisikö mielisairaat sulkea laitokseen?
– Ei. Heillä tulee olla mahdollisuus elää keskellämme, mutta saada riittävä tuki ja mielekästä ohjattua tekemistä silloin, kun se on tarpeen.
– Kiitos, tämä riittää minulle. Mies poistui hymy kasvoillaan.
Mielenterveysongelmat ovat kasansairaus. Panostus niihin on liian alhaisella tasolla ja siksi KD satsaisi hallitusta enemmän mielenterveystyöhön. Ketään ei tulisi jättää yksin, vaan tarjota oikea-aikaista ja oikean tasoista palvelua.
Kansalaisten terveellisiä valintoja KD tukisi HEVI-veron alennuksella. Suomessa elintarvikkeiden verotus on korkeaa. Tuoreiden hedelmien, vihannesten, juuresten ja kasvisten arvonlisäveron lasku 10 prosenttiin edistäisi niiden käyttöä. Sokeriveron käyttöönotto puolestaan voisi hillitä niiden tuotteiden käyttöä, jotka sisältävät runsaasti lisättyä sokeria. Alkoholin verotuksen kiristäminen puolestaan kompensoisi hallituksen alkoholilainsäädännön höllentämisen mukanaan tuomia negatiivisia vaikutuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s